TAŞ KIRMA ELEME SEKTÖRÜNDE İHRACAT RAKAMLARI

TAŞ KIRMA ELEME SEKTÖRÜNDE İHRACAT RAKAMLARI, FUAR UYGULAMALARI VE YENİ TREND PAZARLAR
Anadolu Ajansının verilerine göre 2018 itibari ile Türkiye Trinidad ve Tobago, Togo, Burkina Faso, Mauritius, Guyana, Namibya, Surinam, Seyşeller, Antigua ve Barbuda, Honduras, Gabon, Laos, Eritre, Mayotte, Yeni Kaledonya, Belize, Komorlar, Barbados, Cook Adaları, Saint Keats, Nevis gibi yeni ve az bilinen piyasalar dâhil olmak üzere son derece geniş coğrafyalarda ihracat faaliyetini gerçekleştirmekteydi. Türkiye’nin toplam ihracat hacmi 168 milyar doları aşmış oldu ve gittikçe artıyordu.
GTS verilerine göre 2020 yılında ihracatımız pandemi etkisi ile 2019 yılına göre %6,3 oranında azalarak 169 milyar 514 milyon dolara geriledi. Dünyada yaşananları göz önünde bulundurursak, bu tür gerilemenin yaşanması son derece doğaldır.
Türkiye’nin 2019 yılında makine ve aksamları sektöründe gerçekleştirdiği toplam ihracat 7 milyar 833 milyon dolar değerindeyken, 2020 yılında bu hacim 7 milyar 542 milyona gerilemiştir. Zorlu dönemde bile bu rakamların elde edilmesinin son derece umut verici olduğunu söylemek mümkündür. 2021 yılının ilk çeyreğinde sektörde gerçekleştirilen satış verilerine dayanarak yıllık tahmini rakamlarının 8 milyar 147 milyon değerinde ihracat hacmine yükseleceğini söylemek mümkündür.
Dünya ticaretini derinlemesine etkilemiş olan pandemi doğal olarak taş kırma eleme sektörünü de etkilemiş oldu. Piyasanın değişmesiyle birlikte çalışma şekilleri ve B2B ticaret yöntemleri değişmeye başladı. Mevcut piyasa pozisyonlarını kaybetmemek adına sektör şirketleri çalışma optimizasyonu ve stratejik planlama gibi araçlara başvurarak 2018 yılında patlama göstermiş yeni piyasa arayışı trendini devam ettirmiş oldular. Türk üreticilerin mevcut olmadığı piyasalara girme girişimleri uluslararası B2B ticaret platformları ve sanal fuarlar sayesinde mümkün kılındı. Sektörünüze ve ürününüze uygun fuar ve B2B sitelerinin takibi için ve Pazar payınızı genişletmek için ihracat danışmanlığı hizmeti alabilirsiniz.
Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte ulusal sağlık bakanlıklarının direktifleri doğrultusunda fuar gibi çok insanın fiziksel olarak bir araya geldiği organizasyon tarihleri üst üste ertelenmiş oldu. Sektör için son derece önemli olan ulusal ve uluslararası fuarlar pandemi döneminde sanal olarak gerçekleştirilmeye başlandı. Bu açıdan örnek olarak virtualfairs365.com, russiaexpo.org rubuild.online.ru, onlineexpo.com gibi platformlarında gerçekleşen Sanal Yapı ve İnşaat Fuarları, Sanal Mermer ve Doğal Taş Fuarları gösterilebilir.