İHRACAT SÜREÇLERİNDE REKABETÇİ ÜSTÜNLÜK NASIL SAĞLANIR?
İhracat süreçleri her geçen gün daha da karmaşık hale gelmektedir. Küresel rekabetin artması, tedarik zincirlerindeki zorluklar, uluslararası standartlar ve düzenlemeler gibi faktörler, ihracat yapan firmaların karşılaştığı zorlukları arttırmaktadır. Bu nedenle, ihracat yapan firmaların rekabetçi üstünlük sağlamaları bu noktada büyük önem taşımaktadır. Ancak bu rekabetçi üstünlüğün nasıl sağlanacağı konusu firmaların içinden çıkamadığı bir sorun haline dönüşmüştür.
İhracat süreçlerinde başarılı olmak için birçok faktör dikkate alınması gerekir. Bunlardan en önemlisi, rekabetçi üstünlük sağlamaktır. Rekabetçi üstünlük, bir ürün veya hizmetin rakiplerinden farklılaştırılarak, müşteriye daha yüksek bir değer sunulmasını sağlar.
Dış ticaret performansı ve rekabet gücü arasındaki etkileşim bağlamında bakıldığında; artık ülkelerin geleneksel olarak benimsemiş olduğu ihracatta sürdürülebilir bir artış yakalamak, ürün ve pazar çeşitlendirmesinde bulunmak veya var olduğu pazarlarda payını arttırmak şeklinde ortaya çıkan politika hedefleri, günümüzde üretimin küresel anlamda ülkelerin rekabetçi konumlarına göre parçalandığı yapıda yeterli kalmamaktadır. Küresel değer zincirlerine daha fazla katılma, daha yüksek katma değerli ürünlerle katılma ve bu üretim ağlarındaki konumlarını koruma gibi hedeflerle desteklenmek durumundadır.
Rekabetçi üstünlük sağlamak, ihracat yapan firmaların en önemli hedeflerinden biridir. Rekabetçi üstünlük, ürün ya da hizmetlerin diğer rakiplerden daha farklı ve daha üstün olmasını sağlamak anlamına gelir.
İhracatta rekabetçi üstünlük sağlamak için ise birçok faktör etkili olabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:
Kaliteli Ürün/Hizmet Sunmak
İhracatta başarılı olmanın en önemli noktalarından biri, kaliteli bir ürün/hizmet sunmaktır. Kaliteli bir ürün/hizmet, müşterinin ihtiyaçlarını karşılamada etkili olur ve marka değerini artırır.
Rekabetçi üstünlük sağlarken kaliteli ürün/hizmete sahip olmamız bizi uluslararası pazarda bir nokta üste taşıyacaktır. Uluslararası pazarda, bazı pazarlara bile giremediğimiz fiyatları sebebiyle rekabet edemediğimiz Çin’in karşısında kaliteli ürünlerimiz sebebiyle rekabetçi üstünlük sağlar ve firmalar tarafından bu şekilde tercih edilebilir olabiliriz.
Düşük Maliyet
Özellikle Avrupa, İngiltere, Amerika gibi ülke ve bölgelerde iş gücü maliyetlerinin fazla olması, bu bölgelerdeki firmaların iş gücü maliyetlerinin daha düşük olduğu ülkelerden ihracat yapmasını sağlamaktadır. İş gücü maliyetlerinin çok düşük olduğu Çin daha tercih edilebilir gözükse de Türkiye, iş gücü maliyetlerinin Batı’ya nazaran düşük olması, kaliteli ürün ve işçilik sunması ve coğrafi olarak bölgelere yakın olması sebebiyle Uluslararası pazarda rekabetçi üstünlük sağlamak açısından firmalara büyük bir alan açmaktadır.
Düşük maliyetlere sahip olalım demek tabi ki de ürünümüzü maliyetlerinin de çok altına, zarar edecek şekilde satalım demek değildir. Doğru pazarlama stratejileri ve az önce Türkiye’nin rekabetçi üstünlükte üst sıralamalara çıkmasını sağlayan etkenler sebebiyle fiyat rekabetine katılabilecek ölçüde fiyatlar sunmamız bizi tercih edilebilir yapacaktır.
İnovasyon
İhracatta rekabetçi üstünlük sağlamak için inovasyona yatırım yapmak önemlidir. İnovasyon, ürün/hizmet farklılaştırmasında ve müşteriye daha fazla değer sunulmasında önemli bir rol oynar.
Piyasanın sunduğu ürünlerden farklı olarak teknolojik gelişmelerin yakalandığı, ürünü daha tercih edilebilir geliştirmeler yapmak hem ürününüzün kalitesini arttıracak hem de yenilikleri yakından takip etmeniz pazarın gerisinde kalmanıza engel olacaktır.
Markalaşma
Markalaşma, bir ürün/hizmetin farklılaştırılması için önemli bir araçtır. İyi bir markalaşma stratejisi, müşterilerin markayı hatırlamasını ve tercih etmesini sağlar.
Uluslararası bir pazardasınız ya da daha yeni o yola çıkacaksınız. Markanız uluslararası standartlara uygun kurumsal bir firma olsa bile markalaşmanız ve ihracata kurumsal bir bakış açısıyla yaklaşmanız, pazarda bulunabilirliğinizi ve bilinirliğinizi arttıracaktır.
Global bir marka adına sahip olmanız, ürün pazarlamasında dijital argümanlarınızı açık ve anlaşılır olarak sunmanız, ürün paketlemesinden firma etiketinize, her şeyinizle bir MARKA ’ya sahip olmanız, firmanıza olan güveni arttıracak, rekabetçi olmanıza imkân tanıyacaktır.
Sektörel Tecrübe
İster yurt içinde ister yurt dışında olsun ihracat pazarında rekabetçi olabilmeniz için sektörel tecrübeye sahip olmanız çok önemlidir. Bu tecrübeye sahip olmanız aslında, ürüne hâkimiyetinizi ve ne kadar tanıdığınızı göstermektedir. Yurt dışında ürününüzü almak isteyen bir firma ürün detaylarını sizden öğreneceği için sektörü/ürününüzü tanımamanız ürününüze talebi azaltacaktır.
Referans Satışlar
Uluslararası pazarda yapmış olduğunuz küçük- büyük fark etmeksizin yapmış olduğunuz satışlar, sürdürülebilir ihracatınızda rekabetçi olmanızı sağlayacaktır. Yeni ilişkiler kurduğunuz yurt dışı firmalarına daha önce yapmış olduğunuz satış ve operasyon süreçlerini göstermeniz firmanıza olan güveni arttıracaktır.
İletişim
İhracatta iletişim, müşterilerle doğru ve etkili bir şekilde iletişim kurmayı gerektirmektedir. Müşteri ihtiyaçlarını anlamak ve doğru iletişim stratejileri ile müşteriye yaklaşmak, rekabetçi üstünlük sağlama açısından oldukça önemlidir.
Firmalarla iletişimde onların ihtiyaçlarını anlayan ve analiz eden; ürününün tanıyan bir firma olmanız sizi diğer firmaların arasından bir adım öne çıkaracaktır.
Lojistik
İhracatta rekabetçi üstünlük sağlamak için, doğru lojistik stratejileri uygulanmalıdır. Ürünlerin zamanında ve doğru bir şekilde teslim edilmesi, müşteri memnuniyeti açısından önemlidir.
Türkiye’nin özellikle Batı ülkelerine yakınlığı, coğrafi konumu açısından lojistik koşulların ve termin sürelerinin kısa olması Türk firmaları avantajlı konuma getirecektir.
İhracat süreçlerinde rekabetçi üstünlük sağlamak için yukarıda belirtilen faktörlerin dikkate alınması gerekir. Bununla birlikte, her pazarda farklı stratejiler uygulanması gerektiği unutulmamalıdır. İhracatta başarılı olmak için, pazardaki rekabeti analiz ederek doğru stratejiler belirlenmelidir.
Bu bağlamda, sürdürülebilir ihracat performansı için ülkelerin maliyet-fiyat bazlı rekabetçilik yerine yapısal rekabet gücünü arttırıcı politikalara yönelmesinin öneminin gösterilmesi olduğunun vurgulanmasında fayda görülmektedir. Bu gibi politikaları uygulamak pek de kolay değildir. Doğru pazarda, doğru ürün/hizmet sunup aynı zamanda bu ürün/hizmetin satışını, pazarlamasını ve operasyon süreçlerini yönetmek oldukça zordur.
BM Dış Ticaret Danışmanlık ve Proje Geliştirme olarak sunduğumuz Sürdürülebilir İhracat Çözümlerimiz ile İhracat Serüveninizde daima yanınızdayız. İhracatı farklı ve profesyonel açıdan ele alarak İhracat SWOT Analizimizin de bir parçası olan REKABET ve buna bağlı uluslararası pazarda REKABETÇİ ÜSTÜNLÜK sağlamak kurguladığımız İhracat İş Akış Şemasının bir parçasıdır.
Sunmuş olduğumuz İhracat Danışmanlık ve Özerk İhracat Departmanı hizmetlerimizle Satış ve Pazarlama süreçlerini harmanlayarak Rekabetçi Üstünlüğünüzü sağlıyoruz. Sizler de ihracata başlamak veya var olan ihracatınızı arttırmak, aynı zamanda da rekabetçi olmak istiyorsanız bizlere iletişim kanallarımızdan ulaşabilirsiniz.