YAZILIM SEKTÖRÜ İHRACATI

ihracat danışmanlığı

Yazılım ve bilişim sektörü, küresel çapta hızla büyüme gösteren bir sektördür. Katma değeri diğer sektörlere göre daha fazla olan yazılım sektörü, ülke doğal kaynaklarını tüketmeden ve yerli sermaye kullanarak üretim verimliliğini tesis ederek, hizmet ihracatına öncülük etmektedir. Yazılım sektörü, bütün sektörleri ve iş kollarını yakından etkilemektedir.

Yazılım sektöründe ihracat; bir ülkede yazılım veya danışmanlık gibi hizmet sektörünün kapsamına giren alanlardan birinde faaliyet gösteren şirketlerin, diğer ülkelerdeki firmalara verdikleri hizmet karşılığı ödeme almasıdır.

Yazılım sektörü, geçtiğimiz yıl %70’i aşan bir büyüme göstermiştir. Bilgi ve iletişim teknolojileri endüstrisinden 50 milyar dolardan fazla pay almıştır. Dünya endüstrisinin yaklaşık %45’ini temsil eden bu sektör, toplam 17,5 milyar TL ihracata %19 ile en büyük katkıyı sağlamıştır. PwC’nin Türkiye’nin Gelecek Trendleri Araştırması’na göre, yazılım sektörü Türkiye’nin gelişimine öncülük etmesi beklenen ilk 5 sektör arasında yer almaktadır.

Hizmet ve yazılım sektörlerinde ihracat gerçekleşmesi, ürün satışı gerçekleşmesinden daha kapsamlı bir işlemdir. Yazılım ihracatı için en önemli faktör müşteri ihtiyacına en uygun şekilde cevap vermesidir. Bu yüzden yazılım ihracatının nasıl yapılması gerektiği dikkat edilmesi gereken bir konudur.

YAZILIM İHRACATINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

  1. Müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda hem görünen hem de görünmeyen ihtiyaçları kapsayacak bir satış planı yapılması şarttır. Bu nedenle yazılım ihracatı yapılacak ülkenin sosyal ve kültürel özelliklerini de iyi biliyor olmak gerekir.
  2. Deneyimli ve profesyonel bir ekiple beraber çalışarak, teknoloji hizmet aşamasında en doğru şekilde kullanılmalıdır.
  3. Katma değeri yüksek olan bu sektörde, satışların sürdürülebilir olmasını sağlamak için çok yüksek fiyatlar verilmemelidir.
  4. Yazılım ihracatı faaliyetlerini sürdürürken bütçe planlanmasını çok dikkatli bir şekilde yapmak gerekir. Yapılacak olan küçük hatalar çok yüksek maliyetlere sebep olacaktır.
  5. Yazılım yapılacak olan alanda PR çalışmalarına önem verilmeli, referanslar güncel olarak paylaşılmalıdır. Bu şekilde müşteri açısından güven kazanılır.

TÜKİYE İÇİN YAZILIM İHRACATI YAPMAK NEDEN ÖNEMLİDİR?

  1. Yazılım sektörünün katma değeri çok yüksektir. Bu durum Türkiye’nin döviz üzerinden kar etmesini etkilemektedir.
  2. Dünyada dijital dönüşümle beraber her geçen gün ivme kazanan bir sektördür ve sürdürülebilirlik sağlar.
  3. Her alanda yazılıma ihtiyaç duyulduğu için seçenekleri çok fazladır.
  4. Türkiye’de tüketim oranı çok hızlı bir şekilde artmaktadır ve bunu karşılamak için her konuda yazılım geliştirilmiştir. Bu geliştirilen yazılımların, Türkiye standartlarının üzerindeki ülkelere de ihracatı kolay olacaktır.

YAZILIM İHRACATI İÇİN TEŞVİKLER


Hizmet ihracatı kapsamında bulunan yazılım ihracatı için ülke ekonomisinin uluslararası rekabetçiliğinin yükseltilmesi, ihraç yapılacak alanların oluşturulması, istihdam imkanlarının yaratılması ve Türkiye’de istihdamın nitelikli iş gücü ile sürdürülmesi adına vergisel teşvikler bulunmaktadır.

Yurtdışına verilen tasarım, yazılım ve mühendislik gibi hizmetlerde %50 Gelir- Kurumlar Vergisi avantajı bulunmaktadır. Örnek olarak; yurtdışındaki müşterisine yazılım hizmeti verilmesi durumunda o yıla ait kazancın yarısı üzerinden vergisini hesaplanır ve ödenir. Buna ek olarak yazılım hizmeti sağlayan şirketler hizmet ihracatı kapsamına girdiği için bu şirketlerin KDV ödemesine gerek yoktur.  Vergi ödeme zorunluğu kanunlara, ülkeler arası anlaşmalara ve şirketiniz ile olan sözleşmenize bağlı olarak incelenmesi gereken bir durumdur. Vergi ödemenin gerek olmadığı durumlar; şirket Türkiye’de faaliyette bulunmuyor ve gelir elde etmiyorsa, şirket verginizi bağlı olduğu ülkeye ödüyorsa ve paranızı yurt dışı hesabında ise vergi ödenmemektedir.

YAZILIM İHRACATI MODELLERİ

yazılım ihracatı

Şirket kurmak dışında, geliştirilen yazılımların satışını yapmak için uygulanabilecek bazı modeller vardır;

  1. Lisans Satış Modeli; Bu modelde yazılım, müşteriye ister süresiz ister kısıtlı kullanım hakkı sağlamaktadır. Gelir modeli olarak bakım, güncelleme ve benzeri hizmetler karşılığında gelir elde edebilirsiniz.
  2. Servis Modeli; SaaS (Software as a Service) olarak bilinen bu model, müşterinize yazılımı kullanabilecekleri alt yapının yanında ayrıca servis sağlayan bir modeldir. Bu modelde müşteriler sürekli size ihtiyaç duyacağı için, devamlılık esastır.

Dijital bir ürün sayılan yazılımlar için gümrük işlemini gerekli kılacak bir husus bulunmadığından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak herhangi bir işlem yoktur. Ancak buna rağmen ithalat ve ihracatı yapılabildiği için 8523 GTİP kodu içinde değerlendirilmektedir. Buna göre;

Dünya’daki 8523 GTİP kodu ithalat tablosu aşağıdaki gibidir;

Ülkelerİthalat 2021
Dünya69.434.679
ABD17.102.421
Çin5.097.831
Tayland3.623.525
Meksika3.288.441
Almanya3.038.182
Kore2.827.000
Taipei, Çin2.717.113
Singapur2.262.711
Polonya1.639.966
Japonya1.553.448

Türkiye’de yapılan 8523 GTİP kodlu ihracat tablosu aşağıdaki gibidir;

Ülkeler2021
Dünya31.227
Amerika7.565
Mısır2.267
Fransa1.619
Çin1.588
Pakistan1.344
Gana1.286
Azerbaycan936
Romanya936
Kıbrıs695
Ürdün649
Katar628

Hizmet İhracatçıları Birliği, üretim potansiyelinin ihracata dönüştürülmesine yönelik belirlenen 2023 hedeflerine ulaşılması noktasında, yazılım ve bilişim sektörüne yönelik; hizmet ihracat kalemlerinin artırılması, ürün ve proje geliştirilmesi ile sektörün tanıtımı, yurtiçinde ve yurtdışında kamu, özel sektör ve STK benzeri kurum ve kuruluşlarda girişimlerde bulunmaya devam edecektir.  Dijitalleşen dünyada sağlıktan turizme, ulaştırmadan tekstile kadar çok sayıda endüstriye yön veren yazılım sektörünün genç yetenekler için çok büyük fırsatlar barındırmaktadır.

Sonuç olarak, Türkiye’nin yazılım sektörü ihracatı, son yıllarda önemli bir artış göstermiştir. Bu artış, Türkiye’deki yazılım şirketlerinin uluslararası pazarda rekabet edebilir konuma gelmesi ve kaliteli ürünler sunmaları sayesinde gerçekleşmiştir. Türkiye’nin bu alanda daha da ilerlemesi için daha fazla yatırım yapması, yenilikçi ürünler ve hizmetler sunması gerekmektedir. Böylece, Türkiye’nin yazılım sektörü ihracatı gelecekte de artarak devam edebilecektir.

BM Dış Ticaret Danışmanlık ve Proje Geliştirme olarak Yazılım Sektöründe de İhracat Danışmanlık ve İhracat Departmanı hizmeti sunarak, bu sektörde faaliyet gösteren firmalara gerek sektör deneyimlerini arttırmada gerekse ihracat hacimlerini büyütme de katkı sağlıyoruz. Bu sektörde deneyim kazanmış profesyonel ekibimizle danışmanı olduğumuz firmaların bu sektörde önde gelen markalar olmalarına öncülük ediyoruz. Siz de Yazılım Sektöründe faaliyet gösteriyorsanız ihracata başlamak veya var olan ihracatınızı arttırmak istiyorsanız İhracat Danışmanlık ve Özerk İhracat Departmanı hizmetlerimizi inceleyebilir, konu ile alakalı iletişim adreslerimizden bize ulaşabilirsiniz.

Yazılım ihracatı yapmak isteyen şirketlerin daha detaylı bilgi alabileceği bir yazımı Yazılım İhracatı Nedir ve Nasıl Yapılır ?

Önceki Yazı
İHRACAT SÜREÇLERİNDE REKABETÇİ ÜSTÜNLÜK NASIL SAĞLANIR?
Yazıyı görüntüle +
Sonraki Yazı
İHRACAT YOLUNDA YAPILAN 10 ÖLÜMCÜL HATA
Yazıyı görüntüle +