İHRACAT DEPARTMANI NASIL KURULUR?
Globalleşen ve gelişen dünyada ülkelerin refah seviyelerini yükselten ve geliştiren en önemli ticari faaliyetlerden biri şüphesiz ihracattır. Bu sebeple hızlı ilerleyen ve büyüyen pazar payında yer almak, rekabette üstünlük sağlamak için profesyonel ve nitelikli bir şekilde yönetilen İhracat Departmanı kurmak dünya ticaretinde fark yaratmanızı sağlayacaktır.
Profesyonel bir İhracat Departmanı nasıl olmalıdır?
5 adımda İhracat Departmanı kurmak için yapmanız gerekenler…
Sektör tecrübesi olan personelleri çalıştırmak hem şirketinizin ihracat Pazar payı hacmini büyütmede hem de departmanınızın iş ve işleyişlerini yürütmede büyük avantaj sağlayacaktır.
Peki İhracat Departmanınız için alacağınız personellerin illa sizin sektörünüzde tecrübesi olmak zorunda mı? Tabi ki hayır. İşe alacağınız personellerde öncelikli olarak bakmanız gereken, personelin “İhracat Pazarlama Süreçleri, Güncel İhracat Yönetmelikleri, İhracat Pazarlama Karmaları, Gümrük Süreçleri, Uluslararası Pazarlama Stratejileri” gibi ihracatın ana konu başlıklarına hâkim olup olmadığıdır. Bu konu başlıklarında tecrübesi olan bir personelin sizin sektörünüzde tecrübe kazanması çok zor olmayacaktır.
İşe Alacağınız personelde hem sektör tecrübesi hem de ihracatın ana konu başlıklarına hakimiyet varsa Nitelikli Personel adımı sizin için tamamlanmış olacaktır.
İhracat departmanınızı kurarken dikkat etmeniz gereken en önemli adımlardan bir diğeri de personellerin iş bölümünün nitelikli bir şekilde yapılmasıdır.
Pazarlama ve satış operasyonlarının iç içe geçmemesi de önemli bir noktadır. Eğer bu iki önemli operasyonların birbirinden ayrılması mümkün değilse ihracat prosesinin ekiplere dağıtılması da yapılabilir.
İş bölümü yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir hususta iş dağılımının personellerin niteliğine, yeteneklerine ve tecrübelerine göre yapılmasıdır. Sürdürülebilir bir ihracat yapabilmek için, ekip çalışması, nitelikli iş bölümü ve planı temeli oluşturmaktadır.
Peki niteliklere göre iş bölümü nasıl yapılabilir? Bu ayrımı lojistik/gümrük/kambiyo, satış yönetimi ya da uluslararası kurumlar ile iletişiminiz yoğunsa kurumsal iletişim şeklinde yapabilirsiniz.
Görüldüğü üzere nitelikli ve sürdürülebilir İhracat Departmanınızı kurabilmek için minimum 2-3 personele ihtiyacınız vardır. Aynı zamanda departmanın iş ve işleyişlerinin takibini yapmak ve ekip yönetimini sağlayabilecek bir dış ticaret yöneticisine de ihtiyacınız bulunmaktadır. Sektörde uzun yıllar deneyimi bulunan bir ihracat yöneticisi, sizin İhracat Departmanınızın niteliğine ve devamlılığına katkı sağlayacaktır.
Eğer nitelikli ve deneyimli bir İhracat Yöneticisi bulmakta zorlanıyorsanız. Alanında uzman İhracat Danışmanlığı hizmeti veren uzman şirketlerden İhracat Departmanı yönetimi konusunda destek alabilirsiniz.
İhracat Departmanınızdaki verimliliğin belirleyici unsurlarından bir tanesi de bölge dağılımlarıdır.
Personellerinizin veya ekiplerinizin bölgesel olarak görevlendirilmesi, hem o bölge özelinde bilgi deneyimlerin artmasına hem de bölgeye hakimiyet artacağı için yeni stratejilerin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.
Bölge dağılımının bir diğer faydası da iletişim kopukluklarına dayalı problemlere sebebiyet vermeyecek olmasıdır.
İş akış şeması, Türkiye’deki büyük ya da küçük ölçekli çoğu şirkette bulunmamaktadır. İhracatta sürdürülebilirliğin önünde büyük bir engel oluşturan iş akış şemasının bulunmaması ihracat departmanındaki işlerin sekteye uğramasına hatta müşteri kaybına bile yol açabilmektedir.
Buna bir örnek verecek olursak, bir şirketin ihracat iş akış şeması tamamen o departmandaki personelin inisiyatifinde ve kontrolünde bu sistem sorunsuz işlese bile o personel işten ayrılmak durumunda kaldığında yerine gelen personel işleri eski personel ile aynı şekilde yürütülememektedir.
Bu sorunların yaşanmaması adına şirketin ihracat departmanına yönelik bir iş akış şemasının oluşturulması, departmanda tek bir şema üzerinden ilerleyerek normların belirlenmesini sağlayacaktır.
Eğer ihracat departmanınıza yönelik detaylı bir iş akış şemasını nasıl oluşturacağınızdan emin değilseniz BM Dış Ticaret Danışmanlık olarak şirketlere özel iş akış şemaları ve ihracat anayasaları oluşturma konusunda örnek çalışmalarımızı ücretsiz olarak paylaşabiliriz.
İhracat departmanı kurulurken ihracat pazarlama süreçlerinden ayrı düşünülmesi mümkün değildir. İhracat pazarlama süreçlerinin en belirleyici ve aktif kullanım alanı da Dijital Pazarlama süreçleridir.
Dijital Pazarlama süreçleri teknolojinin gelişmesi ve internet kullanımının artması sebebiyle birçok farklı alanlarda ve sektörlerde kullanımını arttırmıştır. Özellikle uluslararası pazarda söz sahibi olmak ve etkin yer alabilmek için pazarlama ve reklam faaliyetleri aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Dijital Pazarlama süreçleri ticareti sınırların olmadığı bir seviyeye taşıyarak kilometrelerce uzaktaki müşterilere en kolay ulaşma yöntemidir.
Eğer siz de İhracat Departmanınızın dijital pazarlama argümanlarını geliştirmek, eksik olduğunuz noktaları iyileştirmek isterseniz BM Dış Ticaret Danışmanlık olarak şirketinizin dijital pazarlama argümanlarının analizini yapabiliriz.
İhracat departmanı kurmak isteyen şirketlerin mutlaka göz atması gereken İhracat Departmanı ABC ‘si yazımıza da göz atmayı unutmayın.