KOSGEB YENİ TEŞVİKLER

KOSGEB Yeni Teşviklerini Açıkladı

YENİ UNICORNLAR KOSGEB’LE DOĞACAK

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, saha çalışmasıyla KOBİ’lerin genel verimlilik ve özellikle enerji verimliliği haritalarını çıkaracaklarını belirterek, KOSGEB’in yeni dönemde cari açığı sıfırlayacak projeler ile verimliliği artıracak projelere destek vermeye odaklanacağını açıkladı. Proje kapsamında Türkiye’nin yeni unicornlarını çıkarmaya da katkı sağlanacak, verimsiz elektrikli motorlarının yenisiyle değiştirilmesinin finansmanının KOSGEB tarafından karşılanacağı aktarıldı. Merkez Bankası ile birlikte, şu ana kadar ihracat yapmamış ama ihracat kapasitesi olan 26 bin firma belirlendiği kaydedilirken, leasing yöntemi daha etkili kullanılarak firmaların özkaynak olmaksızın 10 milyon liraya kadar olan makine ve yazılım yatırımı gerçekleştirmeleri sağlanacak.

Yeni Destek Mekanizması

Hasan Basri Kurt, KOSGEB destekleriyle ilgili öze bir ödeme sistemi getirileceğini açıklayarak yararlanıcılara seçenek sunulacağını söyledi. Yeni sistemde mevcut sistemdeki eksiklikler göz önünde bulundurulacak ve finansmana yeni bir bakış açısı getirilerek finansal kiralama yöntemi etkin şekilde hayata geçirilecek. Ayrıca bankalar, katılım bankaları ve leasing şirketleriyle çalışılarak, bunlar üzerinden uzun vadeli kiralama da yapılabilecek. Destekler ise sadece makine ile sınırlı olmayacak, yazılımı da kapsayacak.

Mevcut sistemde en fazla 6 milyon lira destek verebilen KOSGEB; bankalar, katılım bankaları, leasing şirketleri ile protokol yaparak 6 milyon lirayı aşan projelere destek olurken yararlanıcıları finansman bulma derdinden kurtaracak. KOSGEB ise bu sayede daha işin başında 6 milyon liralık hibenin %30’unu ödeyecek. Bu sayede örneğin 10 milyon liralık bir proje için, büyük bir kısım KOSGEB tarafından daha başta ödendiği için kalan kısım için bankalar daha ucuza kredi verecekler.

Bir diğer avantaj ise mevcut sistemde teminat mektubu gibi birçok iş yükü ve maliyeti ile uğraşan firmanın üzerinden bu yük de kalkmış olacak. Çünkü bankaya karşı firmanın teminatı KOSGEB olmuş olacak.

Yeşil Sanayi Projesi “Yeşil Uyum”

KOSGEB enerji etüt programı çıkarıyor. Program kapsamında enerji etüdü için mentörlük verecek olan KOSGEB, sahaya inerek gözlem yapacak ve bu gözlemler sayesinde toplanan veriler ile herhangi bir noktada bir problem olması durumunda çözüm üretecek. Ayrıca küçük ve orta ölçekli firmalar, enerji haritalarını çıkaracaklar. Yani enerji verimlilik haritası sayesinde veri toplanabilecek.

Hasan Basri Kurt, “Yeşil Uyum” projesi kapsamında BM Kalkınma Programı (UNDP) teknik desteğiyle yürüttükleri TERMOT projesini dünyaya açıkladı. UNDP ile birlikte yürütülen proje ile elektrikli motorun enerji sınıfı düşük ise daha verimli motorlara dönüştürülmesini sağlanacak. Yani kısaca eski motor getirilip yenisi alınacak ve finansman KOSGEB tarafından karşılanacak. Bu şekilde emisyonun azalmasına katkı sağlanmış olacak. Verimlilikle ilgili 50-60 noktada araştırma yapılıp veri toplanacak, bu veriler yetkili kişiler ve akademisyenlerle incelenerek enerji kayıplarının azaltılmasına odaklanılacak.

KOSGEB’in İhracata Yönelik Çalışmaları

Hasan Basri Kurt, KOSGEB’in elinde birçok değerli veri bulunduğundan dolayı veri analizi için Merkez Bankası ile bir algoritma üzerinde çalışıldığını belirtti. Normalde ihracat yapabilecek niteliklere sahip olup, hiç ihracat yapmamış olan 26.000 firma tespit edildiğini açıkladı. Merkez Bankası ile birlikte yürütülen çalışmalar kapsamında önce bu firmaların neden ihracat yapmadığını tespit edilecek daha sonra potansiyeli olan ihracat yapmamış firmalar ihracata teşvik edilecek.

Önceki Yazı
İHRACATA BAŞLAMADAN ÖNCE TAKİP EDİLMESİ GEREKEN ADIMLAR
Yazıyı görüntüle +
Sonraki Yazı
DIŞ TİCARETE YÖNELİK DEVLET TEŞVİKLERİ NELERDİR?
Yazıyı görüntüle +