İHRACATTA DİJİTALLEŞMENİN ÖNEMİ

Öncelikle dijital pazarlama nedir buradan başlayalım. Dijital pazarlama, elektronik ortamda ürün ve hizmetinizi tanıtabileceğiniz, günümüz teknoloji dünyasında geleneksel medyaya göre daha avantajlı ve tercih oranı yüksek pazarlama yöntemidir. Günümüzde de aslında en yeni en geliştirilmiş açık pazarlama yöntemidir. Aynı zamanda interaktif pazarlamaonline pazarlamae-marketing ve web pazarlama diye de çeşitli isimlerle anılabilir.

Firmaların kendilerini müşterilerine ispat etmeleri ilk olarak, ihracatın ilk cephesi olan dijital ortamda başlıyor yani sanal alemde. Bu alemdeki web siteniz aslında sizin sanal ofisiniz. Potansiyel müşterinizi ilk burada karşılıyor ve kendinizi ilk burada tanıtıyorsunuz. Ve bu andan itibaren, logonuzdan, web sitenize, web sitenizden sitenizdeki bilgilere, fotoğraflara kadar birçok unsur, müşterinizin sizinle ticaret yapıp yapmama kararı vermesine katkı sağlıyor. Savaşı bu ilk cephede kaybettiğinizde diğer cephelerde savaşmaya gerek kalmıyor ve potansiyel müşteriyi elinizden kaybediyorsunuz. Peki bu savaşı kaybetmemek, mevcut rakiplerinizin önüne geçip ihracatı sonlandırmak için bu sanal alemde neler yapmalısınız. Öncelikli olarak şunu asla unutmayın; müşterinize sunacağınız her şey onun size karşı algısını olumlu ya da olumsuz yönde etkiler. Eğer bu algıyı yönetip müşterinize güven verirseniz bu sonuca olumlu olarak yansıyacaktır. Eğer yönetemezseniz potansiyel müşterinizi web sitenizde 10 saniye bile tutamayabilirsiniz. Peki internet ortamındaki tüm bileşenleri kullanarak dijitalleşmenin hem potansiyel müşterilerinize güven veren hem de firmanızın beklentilerine cevap veren bölümlerinden örnek verelim.

Yapacağınız çalışmaların ilk adımı, hedef pazarları analizi ederek çalışma yapılacak ülkeleri belirlemek. Çünkü yanlış bir hedef pazar seçimi birçok çalışmanın sonuç vermemesine sebep olacaktır. Hedef Pazar analiz çalışmaları, satmak istediğiniz ürünü hangi ülkelerde uygun rekabet koşullarıyla yapılabileceğinizi belirlediğimiz analiz çalışmalarıdır. Yaptığınız detaylı analizler ile ihraç edeceğiniz ürünün hedef ülkedeki durumunu öğrenebilirsiniz. Kapsamlı ve doğru bir pazar araştırması için ihracat danışmanlığı hizmeti veren firmalardan yardım alabilirsiniz.

Ürün ülkede ne kadar ithal ediliyor, o ülkeye aynı malı kimler satıyor, pazarın dağılımı nasıl, Türkiye’ye uygulanan gümrük vergileri ve gümrük koşulları nelerdir gibi daha bir çok soruya bu analizler ile cevap bulmak mümkün. Hedef Pazara ait ülkelerimizi belirledikten sonra, o ülkelerdeki tüketici ve dijital medya kullanım(internet, sosyal medya vs ) alışkanlıklarını, rakip firmaların çalışmalarını analiz ederek yapacağımız dijital pazarlama çalışmalarının detaylarını belirleyebilirsiniz.

Sosyal medya ağları ise size dünyadaki tüm kıtalarda potansiyel müşterilerinize ulaşmanın en önemli ayağı, bu sayede tanınabilirliğinizi arttırıp ben buradayım diyebiliyorsunuz.

İnsanların en önemli alışkanlıklarından birisi satın alacağı şey her ne olursa olsun öncesinde internette o ürünü ya da hizmeti araştırmasıdır. Bunu da internet kullanıcılarının büyük çoğunluğunun tercih ettiği Google arama motorunda gerçekleştirirler. Ve size yine bir algıdan bahsedeyim, insanların büyük çoğunluğu yaptıkları aramalarda karşılarına ilk sayfada çıkan firmaların diğer firmalara oranla daha büyük ve daha kurumsal bir firma olduklarını düşünmesidir. Yani Google aramalarında ilk sayfada çıkan firmalar, diğer firmalara oranla rekabete 1-0 önde başlıyorlar.

En çok kullanılan 2. sosyal medya Youtube ve insanlar günlerinin büyük bölümünü video izleyerek geçiriyorlar. Bu verileri bilen her başarılı olmak isteyen ihracatçı bu mecrada olması gerektiğini bilir. Bu yüzden youtube video kanalında ürününüz ile ilgili yapılan aramalarda mutlaka üst sıralarda olmalısınız. Bunun içinde takipçi sayısı yüksek bir youtube kanalına ve izlenme sayısı fazla olan videolara ihtiyacınız var. Bu verilere ulaşabilmek için etkileyici videolar oluşturmalı ve bu videoları tüm dijital mecralarda paylaşarak izlenme sayısını arttırmalısınız kısacası video reklam çalışmaları yapmanız gerekmekte bu konuda.

Özellikle yurt dışı pazarlama çalışmalarında, ilan sitesi çalışmaları kısa süren bir hazırlıkla kısa sürede sonuç alabileceğimiz bir çalışma. İlan siteleri, ürün arayan kullanıcıların uğrak yerlerinin başında geldiği bu sitelere yönelik çalışma yapmak akıllıca bir yaklaşım olacaktır. Bu yaklaşımdan hareketle tek başına yapıldığında pek sonuç vermeyen bu çalışma diğer çalışmalarla birlikte yapıldığında etkisini kat kat artıyor. Global ya da yerel ilan siteleri, kendi reklamlarını yaptıkları ve kendi ziyaretçi profillerini oluşturdukları için aslında sizin ilanlarınızı yerel ya da global olarak ziyaretçilerine tanıtıyorlar. Bu yüzden hedef pazarınıza hitap eden ilan sitelerini bulup, bu sitelere kurumsal kimliğinizi yansıtacak şekilde ürünlerinizi ilan olarak verebilirsiniz. Bu siteler genelde web sitesi adresine link vermese de, kullanıcılar isminizden sitenizi bulabilir ya da iletişim kanallarıyla sizinle iletişime geçerek daha detaylı bilgi almak isteyebilir. Böylece kendisini web sitenize yönlendirerek daha fazla bilgi almasını sağlayabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse bir markanın kendini tüm dünyada veya yerel kanallarda kendini dijital dünyanın içinde varlığını ortaya koyması yerinde saymayan daha fazla kişiye ulaşan daha hızlı büyüyen ve gelişen bir markaya dönüşmesine büyük katkı sağlayacaktır.

Önceki Yazı
İHRACATTA GÜMRÜKLEME SÜREÇLERİ
Yazıyı görüntüle +
Sonraki Yazı
İHRACATA BAŞLAMADAN ÖNCE TAKİP EDİLMESİ GEREKEN ADIMLAR
Yazıyı görüntüle +