TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI TİCARETTE EN ÇOK İHRACAT YAPTIĞI 10 ÜLKE

TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI TİCARETTE EN ÇOK İHRACAT YAPTIĞI 10 ÜLKE VE EN FAZLA İHRACAT YAPILAN FASILLAR

2020 yılında ihracatımız pandemi etkisiyle bir önceki yıla göre %6,3 oranında azalarak 169 milyar 514 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

2020 yılında en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz fasıl, 22,1 milyar dolarlık tutar ile Motorlu Kara Taşıtları olmuştur. Söz konusu faslı 16,8 milyar dolar ihracat ile “Kazanlar, Makinalar” izlemiştir. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz üçüncü fasıl ise 9,3 milyar dolar ihracat ile Elektrikli Makine ve Cihazlar grubu olmuştur.

Diğer taraftan, normalleşme sürecinin etkisiyle, Kasım ayına kıyasla Aralık ayında ihracatı önemli ölçüde artış gösteren fasıllar göze çarpmaktadır. Buna göre Aralık ayında bir önceki aya göre Elektrikli makine ve cihazlar faslı ihracatı %11,7, Örme giyim eşyası ve aksesuarı faslı ihracatı %9,2, Plastik ve mamulleri faslı ihracatı %9,7, Kıymetli taşlar faslı ihracatı %22,3 ve Demir ve çelikten eşya faslı ihracatı %3,9 oranında artmıştır.

2020 yılında en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke 16,0 milyar dolar ile Almanya olup, Almanya’yı 11,2 milyar dolar ile İngiltere izlerken üçüncü sırada 10,2 milyar dolar ile Amerika Birleşik Devletleri yer almıştır.

Bu dönemde Türk ihracatçılar, Almanya’ya 680,3 milyon dolarlık otomotiv endüstrisi, 539,8 milyon dolarlık hazır giyim ve 167,4 milyon dolarlık demir ve demir dışı metal ürünleri sattı. Almanya Türkiye’den 75,8 milyon dolarlık fındık ve mamulleri, 86,8 milyon dolarlık iklimlendirme sanayisi, 25,9 milyon dolarlık kuru meyve ve mamulleri, 127,6 milyon dolarlık makine ve aksamları ve 39,6 milyon dolarlık da meyve ve sebze mamulleri ürünü satın alarak, söz konusu sektörlerin bir numaralı talibi olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştirdiği ikinci ülke konumunda olan İngiltere, 2 sektörün dış satımında en üst sırada yer aldı. Türk ihracatçılar ülkeye 199,1 milyon dolar değerinde elektrik elektronik ve 191,3 milyon dolar değerinde mücevher sattı.

Türk ürünlerine en fazla talep gösteren üçüncü ülke olan İtalya, bu dönemde Türkiye’nin tekstil sektörünün en önemli pazarı oldu ve bu sektörden 125,2 milyon dolarlık ürün satın aldı.

ABD ise Ocak-Şubat döneminde 5 sektörün dış satımında en önemli pazar oldu. Ülkeye bu dönemde 63 milyon dolarlık çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri, 126,3 milyon dolarlık halı, 131,3 milyon dolarlık savunma ve havacılık sanayisi, 29 milyon dolarlık tütün ve 10,7 milyon dolarlık zeytin ihracatı yapıldı.

Irak, Türkiye’den 212,2 milyon dolar değerinde hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, 150,1 milyon dolar değerinde mobilya, kağıt ve orman ürünleri ve 78,7 milyon dolar değerinde su ürünleri ve hayvansal mamuller satın alarak, 3 sektörün ihracatında lider pazar oldu.

Hollanda kimyevi maddeler ve süs bitkileri ve mamulleri sektöründe; İsrail çelik sektöründe; Fransa diğer sanayi ürünlerinde; BAE ise kıymetli taşlar/metaller, makinalar ve elektrikli cihazlar sektöründe ürünler satın alarak Türkiye’nin en büyük pazarları konumunda yer aldı.

Önceki Yazı
SWOT VE İHTİYAÇ ANALİZİNE BAĞLI İHRACAT YÖNETİMİ
Yazıyı görüntüle +
Sonraki Yazı
İHRACAT SÜREÇLERİNDE REKABETÇİ ÜSTÜNLÜK NASIL SAĞLANIR?
Yazıyı görüntüle +